Merkpositionering als krachtig kompas

14 September 2022

Kun jij in twee zinnen uitleggen waar jouw merk voor staat? Meer dan eens komt het voor dat een merk niet meer goed weet uit te leggen aan haar stakeholders waar het voor staat. Er zijn verschillende redenen waarom de merkidentiteit niet meer past bij een merk. Bijvoorbeeld omdat door de tijd heen je ‘waarom’ verwatert, klanten weten waar ze hun alternatieven moeten zoeken of omdat de klantreis verandert. 

Herman Korstanje (Account Director) en Matthieu Steenwijk (Art Director) delen graag waarom een goede merkpositionering belangrijk is en kan dienen als fundament voor groei.

Wat houdt een merkpositionering in?

”Een goede merkpositionering laat op heldere wijze zien waar je voor staat. Het vertelt je ‘waarom’, hoe je klanten écht blij maakt en hoe je je daarmee onderscheidt van anderen in de markt” vertelt Herman. “Een duidelijke merkpositionering zorgt voor herkenning en vertrouwen bij je doelgroep. Daarnaast zorgt het voor, op de langere termijn, een hogere merkloyaliteit en zelfs ambassadeurschap (mensen vertellen in dat geval zo enthousiast over jouw bedrijf, dat het enthousiasme ‘gratis reclame’ wordt). Herkenning bouw je op door in alle touchpoints een consistente boodschap én stijl uit te dragen”.

‘’Een goed voorbeeld vind ik Hornbach. Geen enkele andere Doe-Het-Zelfver heeft zo’n duidelijke tone-of-voice. Binnen twee seconden weet ik al dat een reclame bij Hornbach hoort. Ze pakken hun merkthema ‘er is altijd iets te doen’ en presenteren die niet saai en suf, maar verpakken die juist op een grootse, meeslepende en vaak absurde wijze. Hun identiteit zit verder gegraveerd in alles wat ze maken. Denk bijvoorbeeld ook aan het bekende soundlogo, de stevige typografie of de vaste voice-over die ze al jaren gebruiken. Ze koppelen hun merkthema ‘er is altijd iets te doen’ ook direct aan hun breed gecommuniceerde ‘laagste prijsgarantie’. Dat geeft mij het gevoel dat ze én voor elke klus een passend product hebben én dat dat ook nog eens heel aantrekkelijk geprijsd is. Moet je nagaan dat de reclames, die feitelijk in Duitsland bedacht en gemaakt worden, hier zo’n impact op mij kunnen hebben. Sterk staaltje merkidentiteit!’’ eindigt Herman.

De basis van jouw merkidentiteit

De laatste jaren lijken de trends steeds sneller uit de grond te schieten. Meegaan met de tijd is essentieel, maar kan er ook voor zorgen dat je merk ten onder gaat. Consistentie en jouw merkarchetype op de juiste manier gebruiken zorgen ervoor dat je dit voorkomt.

Het is belangrijker dan ooit om sterk in je schoenen te staan en te weten wat je identiteit is. Alleen zo kun je je goed positioneren in de markt èn, niet geheel onbelangrijk, de marketing van je merk op de juiste manier toepassen op jouw stakeholders.

‘’Veel merken weten hoe ze eruit willen zien, maar dit sluit niet altijd goed aan bij hun karakter’’, stelt Matthieu. ‘’Ze willen meegaan in trends, maar wij kijken naar de basis. Wie ben je nou echt? En dat is eng. Je moet keuzes durven maken voor de lange termijn. Maar die keuzes zorgen ervoor dat je consistent blijft. De juiste keuzes geven koers’’,  vervolgt Matthieu. Herman sluit zich daarbij aan. ‘’Het is als het ware een fundament waar je verder op bouwt. Wanneer je jouw merk niet meer kan uitleggen aan medewerkers en klanten of bijvoorbeeld niet meer weet of je wel of niet naar een bepaalde beurs moet gaan; dan weet je dat je fundament instabiel is’’.

Durf keuzes te maken in jouw merkpositionering

Herman vertelt verder: ‘’Je merk (opnieuw) positioneren is denk ik het spannendste wat een merk kan doen. Je neemt stelling, moet keuzes maken en met volle overtuiging kunnen zeggen ‘dit ben ik’. Dit geldt overigens voor alle soorten merken, groot en klein, MKB’ers en A-merken.’’

Wanneer is het tijd voor een nieuwe merkpositionering?

Eerder in het artikel hebben we beschreven wanneer wij denken dat het tijd is voor een nieuwe merkpositionering. Om te checken of een nieuwe merkpositionering bij jouw merk nodig is, kun je kijken naar de volgende aspecten. Lukken onderstaande punten je nog niet goed? Dan is onze Brand Kickstart interessant.

  • Ik wil graag in maximaal 3 zinnen uit kunnen leggen wat mijn merk doet en vooral waarom;
  • Ik wil graag een goed marketing jaarplan kunnen maken, waarbij ik weet hoe en waar ik mijn merk moet laten zien;
  • Ik wil graag een krachtige cultuur kunnen bieden aan mijn medewerkers, een cultuur waar iedereen achter wil staan;
  • Ik wil graag mijn concurrentiepositie bepalen en verstevigen;
  • Ik wil graag mijn profilering en uitstraling herkenbaarder laten zijn, zodat ik nieuwe doelgroepen kan aanboren.

Muntz heeft een eigen merkpositionering sessie; de Brand Kickstart 

Herman: ‘’Wij geven, om merken te helpen met hun positionering, al jaren merkpositioneringssessies. Die noemen we de Brand Kickstart en hebben we gedaan voor mooie A-merken zoals Technische Unie en Het Kadaster, maar ook voor veel merken uit het MKB. Ook merken uit het MKB kunnen flink profiteren van een duidelijke merkpositionering, omdat je jouw concurrentiepositie daarmee verstevigt.”

“Je moet wel willen investeren in een dergelijk traject, maar daar krijg je ook veel voor terug. Investeren gaat daarbij niet alleen over geld, maar ook over de wil en het lef om stappen te zetten. De Kickstart zelf is geen vage of complexe sessie, maar juist concreet en pragmatisch’’, vervolgt Herman. ‘’Er komen verschillende thema’s aan bod zoals hoe jij je klanten écht blij maakt, wat je valkuilen zijn en archetypes. Het is een interactieve dag met collega’s, begeleid door de experts van Muntz. We krijgen er altijd hele goede reacties op!”

Een case waar het team bij Muntz erg trots op is, is de merkpositionering voor Technische Unie. In 2018 is de thematiek “De Mogelijkmakers” bedacht en die wordt nu nog steeds ingezet en uitgebouwd.
Matthieu: “Dit is een goed voorbeeld van hoe een sterke positionering houvast biedt. Alles wat we maken voor Technische Unie wordt langs De Mogelijkmakers meetlat gelegd; is het positief genoeg? Wat maakt Technische Unie voor de klant mogelijk? Of voor elkaar? Je wilt altijd het gevoel hebben dat je vooruit komt met Technische Unie”. Herman vertelt verder: “Je merkt dat het stevige fundament veel ruimte geeft voor opvallende activaties. Zo hebben we ook een contentstrategie ontwikkeld inclusief een opvallende Mogelijk Mic en bijbehorende communicatiethema’s”.

“Daarnaast vallen sales-acties bijvoorbeeld onder de Mogelijkmakers Keuze. En intern wordt er ook heel veel aandacht aan de Mogelijkmakers besteedt. Alle initiatieven die worden genomen, van een nieuw opleidingsprogramma tot aan een programma voor Duurzame Inzetbaarheid, gaan uit van een positieve en energieke boodschap, om zo de Mogelijkmakers van Technische Unie in hun kracht te zetten”. Matthieu: “Omdat je een krachtig thema hebt, heb je veel meer houvast bij de ontwikkeling van alle campagnes en activaties. Dat werkt super, voor zowel de klant als voor het bureau. Onlangs hebben we ook drie prachtige Purpose films gemaakt, over wat iemand nou echt een Mogelijkmaker maakt. Waarom zijn ze dat? Maar daarover binnenkort meer”.

Ontdek ook de spark van de Brand Kickstart Sessie!

‘’Wanneer je een dag lang met elkaar hebt gebrainstormd over je merk, geeft dat zulke energie. De spark die je voelt wanneer er een gave merkpositionering is ontwikkeld, de klant blij is én er effect merkbaar is, dan weet je waar je het voor doet’’, glundert Herman. ‘’Daar sluit ik mij bij aan. Juist doordat we nu weer fysiek deze sessies op ons kantoor in Amersfoort kunnen doen, merk je dat de energie van de mensen in de ruimte zoveel energie teruggeeft’’, vervolgt Matthieu. ‘’Het is daarnaast ook een duurzame investering. De theorie die je hier leert, kan je later ook weer toepassen. Dan wel niet met onze directe input, maar de theorie; die heb je onder de knie”.