technische unie: hoe het maken van een unieke mic werd mogelijk gemaakt!
Sinds 2018 werken we samen met Technische Unie (TU) aan hun succesvolle Mogelijkmakers positionering. Hieronder valt ook een videocontent strategie. Als onderdeel van deze strategie bedachten we een bijzonder object: een echte TU Mogelijk Mic! Dit herkenbare element is vanaf nu zichtbaar in vrijwel alle videocontent van Technische Unie. In deze blog lees je meer over de creatie van dit bijzondere item.
De vraag en het idee
Kirsten Kop (sr. communicatie adviseur bij Technische Unie en samen met Manager Marketing en Communicatie Petra de Vreede verantwoordelijk voor deze opdracht) legt het vraagstuk uit: “We maken veel videocontent bij Technische Unie, maar zochten naar creatieve manieren om hier het Mogelijkmakers DNA in te krijgen”.
Op basis van de briefing ging Muntz art director Matthieu Steenwijk aan de slag. Matthieu: “Als er nog geen vast gezicht is voor Technische Unie content moeten we er één creëren. Een herkenbaar element dat onmiskenbaar Technische Unie is en als rode draad kan dienen voor content. Omdat mensen in de videos daadwerkelijk vertellen over wat ze hebben mogelijk gemaakt, was het idee van een ‘technische microfoon’ (gemaakt van installatie producten uit het assortiment en de huisstijlkleuren van TU) snel geboren.”
Herman (account director Muntz) was gelijk enthousiast: “Toen ik het idee van Matthieu zag, dacht ik direct ‘gaaf’! Ik wist zeker dat Technische Unie hier blij mee zou zijn.”
Kirsten bevestigt dat: “Binnen het Mogelijkmakers concept verbindt de TU Mic alle losse videocontent van Technische Unie tot één geheel!”
Herman: “We hadden net een andere case ontwikkeld waarbij we een gaaf fysiek object hadden laten maken door Tijn Pierre. Ik kon dus vrij snel de verbinding met hem maken en toen ik belde voor de productie was hij gelijk enthousiast.”
Knap staaltje creatie
Zelfs voor Tijn Pierre was de veelzijdige Mic een uitdaging. Tijn: “De opdracht was vanaf het begin een creatief proces. Het toffe idee van een microfoon aangekleed met technische materialen bleek een echte uitdaging. Alhoewel alle materialen breed worden toegepast heb ik nog nooit water, gas, elektra én geluid in een concept toegepast! Ik heb veel onderdelen verlijmd, het koper is ook echt gekneld op de microfoonstok. Daarnaast heb ik geschroefd en sommige onderdelen versmolten, zoals de dieperliggende stalen elementen.“
Hoewel er een conceptdesign van Matthieu was, moest Tijn Pierre natuurlijk zelf aan de slag met echte fysieke onderdelen die door TU werden aangeleverd. Tijn deelde gelukkig graag zijn progressie: “Bij dit soort creaties is tussentijdse afstemming belangrijk”, vertelt Matthieu.“Tijn stuurde regelmatig updates van de vorderingen, dat was perfect!”
Tijn vervolgt: “De uitdaging was om alle onderdelen op elkaar aan te sluiten terwijl aan de binnenzijde juist ruimte werd vrijgehouden voor de microfoon en -houder. De functionaliteit kon daarbij niet ontbreken. Daarnaast zijn er uitsluitend originele onderdelen gebruikt, dus echt alles is bij Technische Unie verkrijgbaar!”
Inzet van de Mic
Toen de Mic klaar was, was het tijd voor fotografie en animatie zodat de Mic daadwerkelijk gebruikt kan worden in de toekomstige videocontent. Designer & animator Mike Baan vertelt: “Ik heb samen met onze fotograaf Leo de Jong de microfoon van beide zijaanzichten gefotografeerd. Daarnaast hebben we twee varianten gemaakt waarbij de microfoon naar de kijker toe komt én waarbij je als het ware recht voor de geïnterviewde staat. Omdat de foto diepte heeft en je alles scherp wil zien bestaat de foto uit wel 10 verschillende foto’s waarbij we telkens op een ander gedeelte hebben scherpgesteld. Uiteindelijk hebben we al die foto’s samengevoegd. Het element heb ik daarna als transparante overlay geanimeerd in After Effects zodat TU dit zelf eenvoudig over hun eigen videomateriaal kan leggen.”
Eindresultaat
Over het eindresultaat zijn alle teamleden enthousiast. Matthieu: “Het is precies hoe ik het voor ogen had. Opvallend en herkenbaar met een beetje het gevoel van een gimmick, want content mag ook fun zijn. Mooi dat je de TU Mic vanuit een schets nu fysiek in je handen kan pakken. Dat heeft Tijn knap mogelijk gemaakt!”
Tijn: “De onderdelen samen; de verschillende lagen, kleuren en de extra attributen aan de buitenzijde maken het tot een origineel geheel. Ik heb met super veel plezier aan dit project gewerkt.” Ook Technische Unie is blij. Kirsten besluit: “De Mic ziet er fantastisch uit en is al ingezet in onze content. We zijn er blij mee!”
Ben je benieuwd wat Muntz voor jouw merk op het gebied van creativiteit & content kan betekenen?
Neem dan contact op voor een inspirerend gesprek!
Herman Korstanje, brand strategist