Verhoog verkoop en verbeter klantbinding met een dealerportal

24 March 2023

Dealerportals worden voor verschillende doelen ingezet. Je kunt jouw dealers ermee ontzorgen en stimuleren in het verkoopproces. Het kan ook helpen bij het stroomlijnen en digitaliseren van je interne processen. Voordat je start met een dealerportal is goed om de voornaamste doelen in kaart te hebben. In dit blog lees je waarom dealerportals een goede toevoeging voor je merk kunnen zijn!

Een dealerportal, ook wel een b2b portal, klantportaal of dealerplatform genoemd, is een online platform waarmee jouw klanten (bijvoorbeeld dealers en distributeurs) exclusieve toegang hebben tot relevante product- en prijsinformatie, bestelmogelijkheden, trainingen en service. Deze plek vormt het kloppend hart in het digitaal zakendoen met jouw merk. Het biedt voor de dealer de mogelijkheid om snel en efficiënt te kunnen werken, alles is immers op één plek te doen en vinden. Daarnaast biedt het ook een mooie kans om dealers te ondersteunen in het gehele verkoopproces.

De kracht van data en verhoogde loyaliteit

Laten we beginnen met het grootste voordeel van een dealerportal: data. Wanneer dealers actief zijn in het dealerportal, vormt zich na verloop van tijd een overzicht van interessante informatie; welke producten verkopen goed? In welke regio’s? En in welke periodes?

Motiveer dealers met een loyaliteitsprogramma en er ontstaat een dealerportal met een win-win voor beide partijen. Een loyaliteitsprogramma is een beloningssysteem voor dealers om trouw en frequente verkoop te belonen. Op deze manier wordt de tevredenheid en binding van dealers gestimuleerd door exclusieve aanbiedingen, gratis producten of diensten en meer. Dealers zijn geneigd om langer bij een merk te blijven en worden gestimuleerd om meer verkopen te genereren. Bovendien helpt het portaal hen in de marketing- en verkoopstrategieën. Vanuit het merk kun je op basis van data bijvoorbeeld gerichter relevante marketingcampagnes aan je dealers aanbieden. 

Een flexibel en geavanceerd dealerportal

Een tweede voordeel van een dealerportal is dat je deze modulair kunt uitbreiden. Een goed voorbeeld daarvan is onze case voor Remeha, het merk dat zich specialiseert in CV-ketels, warmtepompen en zonlichtsystemen voor de particuliere en zakelijke markt. Het dealerportal van Remeha vindt zijn oorsprong in 2016 en is door de jaren heen constant doorontwikkeld en uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Het merk heeft hierbij enorm goed geluisterd naar de wensen van de installateurs. In dit dealerportal is ook een loyaliteitsprogramma ontwikkeld waar installateurs ketels registreren, punten sparen en cadeaus kunnen innen. De volledige gebruikerservaring van het platform wordt telkens verbeterd met de volledige focus op de installateurs. 

Andere voordelen

Voor jouw als merk zijn er nog enkele voordelen van een dealerportal. We zien bijvoorbeeld dat bij sommige merken bestellingen via allerlei kanalen worden gedaan. WhatsApp, e-mail, fax, telefoon. Het gevolg; een hoge foutgevoeligheid in het doorvoeren van de bestelling. Door dit centraal en uniform via een dealerportal te doen, heb je altijd de informatie die je nodig hebt.  Je kunt daarbij ook real-time de beschikbaarheid en levertijd van je producten laten zien.

Ook kun je bijvoorbeeld beslissen dat klanten tot een bepaald bedrag direct moeten afrekenen. Hiermee verbeter je eenvoudig je financiële positie.

Al met al heeft een dealerportal vele voordelen: het is flexibel inzetbaar, geeft inzicht én zorgt voor een sterkere klantbinding. Het formuleren van jouw doelen en strategie zorgen voor een slim dealerportal op maat. Interesse in het opzetten van een dealerportal?

Stuur Herman een bericht of bel 033-450 20 20 voor een inspirerend gesprek!