opt-in & opt-out

alles over opt-in & opt-out

De nieuwe AVG/GDPR-wetgeving concreet zich onder andere op e-mailmarketing. Benieuwd wat dit voor jou en je bedrijf kan betekenen? Lees het hier.

E-mailmarketing

Het mailen van bezoekers van bijvoorbeeld je website, of andere voor jou relevante consumenten, mag alleen als deze bezoekers/consumenten daadwerkelijk toestemming (opt-in) hebben gegeven voor het ontvangen van nieuwsbrieven. Hier zitten bepaalde voorwaarden aan vast:

 • Een opt-in dient vrijwillig vergeven te zijn door middel van een actieve handeling
 • Een opt-in dient geen onderdeel te zijn van de algemene voorwaarden.
 • De bezoeker of consument die zich inschrijft dient geïnformeerd te worden waarvoor zijn of haar data gebruikt gaat worden
 • De gegevens moeten rechtmatig, behoorlijk en op transparante wijze verkregen zijn. Er moet dus tijdens het verzamelen duidelijk zijn waarvoor je de gegevens gaat gebruiken.
 • Elk doel dat aansluit op het gebruiken van de gegevens van toepassing is dient apart gevraagd te worden aan de gebruiker/consument. Denk hierbij aan een vinkje voor de opt-in en een vinkje dat persoonsgegevens met derden wordt gedeeld.
 • Iemand die jonger is dan 16 dient zich enkel met ouderlijk gezag in te kunnen schrijven/
 • Er dient een nauwkeurige registratie te zijn van alle opt-ins. Je moet altijd kunnen aantonen hoe een opt-in is verzameld, zodat de rechtsgeldigheid kan worden aangetoond.
 • Bij elk inschrijfformulier moet naar het privacystatement op de website worden verwezen.
 • Het is niet toegestaan iemand die zich heeft uitgeschreven voor de nieuwsbrief, alsnog te mailen met de nieuwsbrief.
 • Elke commerciële mail moet een uitschrijflink bevatten, waarmee de ontvanger zich eenvoudig kan uitschrijven.

Goed om te weten is dat de regels voor opt-in gelden voor het versturen van commerciële mailings. Transactionele e-mails naar aanleiding van een order (orderbevestiging, factuur, et cetera.) zijn uitgesloten en mag je altijd versturen, mits je hier dan weer geen commerciële content in plaatst.

Rechten van de burger

Als burger mag je ten alle tijden je eigen persoonsdata in zien. Daarnaast mag je eigen gegevens laten rectificeren in het geval van onjuistheden en verzoeken om te worden verwijderd uit de database. Hiertoe ben je als organisatie verplicht. Dit geldt voor alle data, dus ook de data in je e-mailmarketingprogramma.

Profilering

Wanneer je profilering toepast dien je op verzoek van de geprofileerde inzicht te kunnen geven in de logica hierachter. Met profilering wordt de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens bedoeld, waarmee je bijvoorbeeld gedrag evalueert en probeert te voorspellen. Zoals wanneer iemand drie keer vrouwenschoenen besteld en je de klant profileert als vrouw. Met deze informatie mail je vervolgens gericht vrouwenproducten naar deze persoon. Vanaf mei 2018 kan de persoon in kwestie hier bezwaar tegen maken en in dit geval moet je haar uitsluiten voor deze profilering.

Huidige data

Voor 25 mei 2018 moeten al je klantendata voldoen aan de nieuwe wetgeving. Dit geldt voor alle klantendata. En kun je niet voldoende aantonen hoe een opt-in in het verleden is verkregen, dan kan hier een boete tegenover staan.

De volgende data heb je nodig om een opt-in te kunnen bewijzen:

 • de opt-in status (ingeschreven of uitgeschreven)
 • de wijze waarop de opt-in is verkregen
 • de datum wanneer de opt-in is verkegen
 • welke toestemming de opt-in heeft gegeven.

Kun je de opt-in niet aantonen? Een optie is dan die groep voor mei volgend jaar een mail te sturen, met de vraag of ze nog ingeschreven willen blijven voor je nieuwsbrief. Plaats in de mail een Ja-knop en een Nee-knop. Drukken ze op “ja”, dan kan je de opt-in registreren, drukken ze op “nee”, dan schrijf je de persoon uit. Bij geen respons moet je helaas de persoon uitschrijven voor je nieuwsbrief.

Andere regels: De AVG /GDPR bevat nog meer belangrijke punten die marketeers moeten kennen. Zo moet je een data protection officer aanwijzen binnen je bedrijf, datalekken verplicht melden binnen 72 uur en heeft de burger het recht om zijn datagegevens in machine-leesbaar formaat op te vragen. Wanneer je dit niet kunt bieden, moet de data worden doorgezet naar een andere verwerker.

al jouw zaken op orde, connect met ons!

jan blom – technical consultant
Jan-bewerkt